Cloudbuster

Voor wie mijn roman Spinrag heeft gelezen, is onderstaande ervaring een ‘eyeopener’. Voor een auteur is de vakantie zoals voor iedereen een goede manier om inspiratie op te doen. Nieuwe karakters te leren kennen en situaties te ervaren die in het alledaagse leven nauwelijks voorkomen. Deze zomer ging ik naar het Zwitserse Davos. Ik wilde nog één keer in het gebergte boven de boomgrens over the edge gaan.

Ik heb daarvoor zo’n driekwart jaar getraind – hetgeen voor een boomer noodzakelijk is – en heb natuurlijk een uitstekende uitrusting meegenomen. Je kunt in Davos op heel veel manieren omhoog en het is raadzaam om opbouwend te klimmen. Ik begon met een wandeling naar de Schatzalp. Niet bijster opmerkelijk want Davos en z’n vroegere kuuroord voor tbc-patiënten bevond zich halverwege die Alp. Inmiddels is het kuuroord een groot en luxe hotel geworden met een volledig authentieke inrichting, al of niet gerestaureerd. Die plek trekt dus ook veel toeristen.
In mijn roman Spinrag gaat het om een speurtocht en een controversieel object dat regen kan maken. Een van de plaatsen van handeling is Davos. In de roman presenteert een groep mensen verenigd in The Secret Loge of Pervalida aan wereldleiders tijdens het World Economic Forum hun apparaat: de regenmaker.

Klimmend op de Schatzalp kom ik bij een prachtige bloementuin waar aan de rechterzijde van het pad een apparaat staat, gemaakt door Wilhelm Reich (1897 – 1957). Reich werd bekend als de regenmaker en ingerekend door de FBI omdat zijn vondst te bedreigend was. De zoon van Wilhelm Reich heeft er een boek over geschreven, getiteld A book of Dreams, isbn 9781786069627. Dit boek heeft Kate Bush weer geïnspireerd tot haar nummer Cloudbuster. Kate Bush heeft er ook een leuke clip van gemaakt voor haar song. Een aanrader om deze op Youtube nog eens te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=pllRW9wETzw.Wilhelm
Daar stond ik dan tegenover het apparaat van Reich en mijn bladzijde 80 uit Spinrag. Werkte dit echt, maakte het apparaat anno nu in Davos echt regen? Ik kon het jammer genoeg niet ervaren. Ik had prachtig weer. Wat ik wel ervaarde was een atmosfeer waarin bloemen en planten optimaal gedijen. Toeristen vertoeven graag op dat kleine plekje, toegeschreven aan Thomas Mann*, die ook daar de atmosfeer herkende en aan dit plekje zijn voorkeur gaf.

*Thomas Mann (1875 – 1955), kreeg de nobelprijs literatuur en is auteur van de roman De Toverberg, een verhaal wat zich afspeelt in het kuuroord in Davos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *